Ιχθυοκαλλιέργειες: Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα στην παραγωγή
11 Σεπτεμβρίου, 2015Όλου του κόσμου τα λεφτά τραβούν οι ιχθυοκαλλιέργειες
11 Σεπτεμβρίου, 2015Ψάρια μεγαλωμένα με φροντίδα
Η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας μεγαλώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον σε θαλάσσιους κλωβούς, για 18 τουλάχιστον μήνες προτού διατεθούν στις αγορές. Τρέφονται δε με πιστοποιημένες ιχθυοτροφές, υψηλών προδιαγραφών, που είναι ειδικά σχεδιασμένες να προσομοιάζουν τη φυσική τους τροφή και να καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους.
Αναγνωρισμένα παγκοσμίως
Η τσιπούρα και το λαβράκι έχουν καθιερωθεί ως τα πλέον δημοφιλή μεσογειακά ψάρια τόσο στην Ευρώπη και τη Ρωσία όσο και στη Βόρεια Αμερική και διανέμονται σε νωπή μορφή κάθε βδομάδα σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ολόφρεσκα
Η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας είναι ασφαλώς τα πιο φρέσκα ψάρια που μπορείτε να αγοράσετε, ακριβώς επειδή αλιεύονται μόνο κατά παραγγελία. Από την αλίευσή τους μέχρι το σημείο πώλησης (1 ημέρα για τις εγχώριες αγορές)διατηρείται η «αλυσίδα θερμοκρασίας», στους 0 – 2οC με αποτέλεσμα τα ψάρια να παραμένουν ολόφρεσκα.
Εγγυημένη ποιότητα και ασφάλεια
Η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας είναι ό,τι πιο ασφαλές από πλευράς προέλευσης. Αυτό γιατί εκτρέφονται σε καθαρά νερά, που ανανεώνονται από φυσικά ρεύματα, υπό την επίβλεψη ειδικευμένων επιστημόνων. Οι σύγχρονες μονάδες μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας φέρουν πιστοποιήσεις και τηρούν Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας (ISO 9001), Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων (HACCP), Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ISO 14001), καθώς και άλλα πιο εξειδικευμένα συστήματα διαχείρισης.
Προσιτή Τιμή
Η οικονομική τιμή της τσιπούρας και του λαβρακιού ιχθυοκαλλιέργειας καθιστά το φρέσκο ψάρι προσιτό σε κάθε νοικοκυριό που επιλέγει τη Μεσογειακή διατροφή.
Υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3
Η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας αναγνωρίστηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA, ΕΕ 1924/2006) ως πλούσιες πηγές Ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Η κατανάλωσή τους στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς, της φυσιολογικής πίεσης του αίματος και των φυσιολογικών επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Πηγή |
Είδος ψαριού |
Ενέργεια (Kcal) |
Πρωτεΐνη (γρ) |
Λίπος (γρ) |
Ω3 (γρ) |
Grigorakis | Τσιπούρα ιχθυοκαλλιέργειας |
130,7 |
20,4 |
5,3 |
1,42 |
Grigorakis | Τσιπούρα ελεύθερης αλιείας |
97,6 |
20,2 |
1,8 |
0,34 |
Grigorakis | Λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας |
141,9 |
20,9 |
6,4 |
1,41 |
Grigorakis | Λαβράκι ελεύθερης αλιείας |
128,3 |
18,9 |
5,7 |
1,58 |
USDA | Ξιφίας |
144,0 |
19,7 |
6,7 |
0,92 |
DTU | Γλώσσα |
85,9 |
18,7 |
1,1 |
0,36 |
DTU | Μπακαλιάρος Ατλαντικού |
81,3 |
18,7 |
0,6 |
0,26 |
USDA | Τόνος (κιτρινόπτερος) |
109,0 |
24,0 |
0,5 |
0,12 |
USDA | Τιλάπια ιχθυοκαλλιέργειας |
96,0 |
20,0 |
1,7 |
0,03 |
DTU | Πέρκα |
85,2 |
18,1 |
1,3 |
0,02 |
Πηγή: http://www.tsipouralavraki.gr